Wykształcenie

Doktorat - uzyskany na wydziale Technologii Żywności, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.

Studia magisterskie – stopień magistra inżyniera uzyskany na wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz wydziale Rolnictwa i Stosowanych Nauk Biologicznych Uniwersytetu w Gent w Belgii w zakresie marketingu i zarządzania w przemyśle spożywczym.

Studia inżynierskie – stopień inżyniera uzyskany na wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczo – Technicznej w Olsztynie w zakresie marketingu i zarządzania w agrobiznesie.

...............

Odbyte szkolenia

  • Projektowanie w AutoCAD - WZDZ, Olsztyn, Poland
  • Szkolenie Audytor BRC wersja V, Warszawa, 2008
  • Szkolenie "Train the trainer" DNV, Warszawa, 2007
  • ISO 22000:2005 - Lloyd’s Register Quality Assurance, Warszawa, Polska
  • ISO 22000:2005 – DNV, Warszawa, Polska
  • Audytowanie BRC - SGS Polska, Warszawa, Polska
  • Audytor wiodący systemu ISO 9001:2000 - SGS Polska, Warszawa, Polska
  • HACCP - Zarządzanie Jakością we współczesnym przedsiębiorstwie branży spożywczej." - SGS Polska, Warszawa, Poland
  • Audytowanie IFS (v. 4) - DNV, Katowice, Polska
  • Audytowanie IFS (v. 3) - DQS Polska, Warszawa, Polska
  • Proces podejmowania decyzji – IG Consulting Group, Mrągowo, Polska.
  • HACCP (DS. 3027:1997 standard) – BSI, Polska
  • Oprogramowanie QSA Specification – QSA, ST. Albans, Wielka Brytania
  • Oprogramowanie QSA HACCP – QSA, ST. Albans, Wielka Brytania
  • Nowe metod przechowywania i pakowania żywności - Ghent University, Ghent, Belgia
  • HACCP - The Royal Institute of Public Health and Hygiene, Londyn, Wielka Brytania

...............

Kwalifikacje

  • specjalista w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w łańcuchu żywnościowym, prawa żywnościowego i technologii żywności
  • audytor BRC nr. BRC/ATP152/TPA110
  • ISO 9001:2000 – Nr IRCA 01189501
  • audytor w jednostkach certyfikujących ISO 22 000, HACCP
  • członek Rzeczywisty Królewskiego Stowarzyszenia Zdrowia Publicznego w Wielkiej Brytanii,
  • członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,
  • znajomość standardów GMP, GHP, GLP, GAP, HACCP, BRC, IFS, GMP+, BRC IoP, ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, ISO 18001 (OHSAS).

...............

Doświadczenie zawodowe

  • Wykonanie projektu budowlano – technologicznego fabryki produkcji nalewek. Konsultacje w zakresie technologii i bezpieczeństwa żywności. Manufaktura Stapurka, Morąg.
  • Wdrożenie ISO 22000. WILD Polska, Zakład Produkcyjny w Karasiu
  • Konsultacje w zakresie wdrażania GMP, GHP, HACCP w produkcji żywności ekstrudowanej. OBST S.A., Chełm
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w produkcji żywności ekstrudowanej. OBST S.A., Chełm
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w przemyśle piekarniczym. Hiestand Polska Sp. z o.o., Grodzisk Mazowiecki.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w przemyśle mleczarskim. POLMLEK Olsztyn.
  • Szkolenie pracowników i kierowników firmy PPHU "EDBOL" Sp. z o.o. w zakresie wdrażania i utrzymania systemów GMP, GHP, HACCP w produkcji i dystrybucji żywności, Bydgoszcz.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w przemyśle mięsnym. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP. Zakłady Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego, Lubawa.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w przemyśle mięsnym. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP. Piekarnie Ambroziak, Warszawa.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w przemyśle mięsnym. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP. Zakłady Przetwórstwa Rybnego DORYB, Ełk.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP, w hurtowni i rozbiorze mięsa DEKO Gdynia, Polska.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w przemyśle mięsnym. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP. Masarnia Kurpianka.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w przemyśle mięsnym. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP. Ubojnia Maradki.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w przemyśle mięsnym. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP. Zakłady Mięsne Warmia, Biskupiec.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP w dystrybucji dodatków do żywności . HSH Sp. z o.o., Warszawa.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie elementów zarządzania jakością w dystrybucji dodatków do żywności. Goldmann HSH Sp. z o.o., Warszawa.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością w przemyśle zborzowym. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP z elegantami zarządzania jakością. Amiga Sp. z o.o., Mrągowo.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP. Restauracji Dom Polski, Warszawa
  • Konsultacje i opracownie koncepcji przebudowy hali produkcyjnej i części socjalnej - Chłodnia Nikielkowo.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP, w hurtowni spożywczej - Warmix, Olsztyn.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP, ISO 9001:2000 Restauracji i Cateringu Belvedere, Warszawa.
  • Szkolenie i konsultacje w zakresie wdrażania i audytowania systemów GMP, GHP, HACCP dla kluczowych partnerów handlowych firmy Unilever Polska S.A. zorganizowane przez firmę Unilever Polska S.A.- Warszawa.
  • Przeprowadzenie szkolenia z zakresu wdrażania i audytowania systemów GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP w przemyśle spożywczym, zorganizowanego przez SGS Polska, Warszawa.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP w przemyśle owocowo-warzywnym. Konsultacje w zakresie przebudowy magazynów. Konserwa Polska. - Łódź.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP w przemyśle zbożowym. Konsultacje w zakresie przebudowy części socjalnej i laboratorium. KROS - Głodowo.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP, QACP w produkcji lodów. Cukiernia u Adama - Giżycko.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP w hurtowni spożywczej. Euro Bydgoszcz.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP w hurtowni spożywczej. Food Export – Gdynia.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. w przemyśle ziemniaczanym. Konsultacje w zakresie re-certyfikacji systemu ISO 9001 i wymagań normy ISO 9001:2000. SOLAN S.A. - Głowno.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, HACCP, ISO 9001:2000 w hurtowni spożywczej. Mona - Suwałki.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP w przemyśle napojowym. Konsultacje w zakresie przebudowy części socjalnej i laboratorium. Marysieńka - Sieradz.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP w przemyśle napojowym. Konsultacje w zakresie przebudowy hali produkcyjnej, części socjalnej i laboratorium. DAGPOL - Oblasy.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia, zarządzania jakością oraz dokumentacji. Konsultacje w zakresie przebudowy części socjalnej i hal produkcyjnych w przemyśle piekarniczym. Korporacja Nowakowski-Lis - Iłowo.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP. Konsultacje w zakresie przebudowy części socjalnej i laboratorium. Piekarnia SPOŁEM Częstochowa.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP. Konsultacje w zakresie przebudowy hal produkcyjnych i części socjalnej. Piekarnia Szwedzik - Radomsko.
  • Wdrożenie ISO 9001:2000. Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Martex - firma handlowa.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP w produkcji czekolady. Konsultacje w zakresie przebudowy hal produkcyjnych i części socjalnej. PPHU TOMASZ - Karczew.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Konsultacje w zakresie wdrażania GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP, ISO 9001:2000 w przetwórstwie mięsa. Audyty systemów. Zakłady Mięsne Matczak.
  • Audyt oceniający przystosowanie zakładu do wdrożenia GMP, GHP, HACCP, QACP - Zakłady Mięsne JANO, Zabrze.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Konsultacje w zakresie wdrażania GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP w produkcji ryżu. Konsultacje w zakresie przebudowy części socjalnej i hali produkcyjnej. ROL-RYŻ Sp. z o.o. Gdynia.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP. Konsultacje w zakresie przebudowy części socjalnej w piekarni - Piekarnia Warmińska, Braniewo.
  • Szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością. Wdrożenie GMP, GHP, GLP, HACCP, QACP. Konsultacje w zakresie przebudowy hal produkcyjnych, części socjalnej i laboratorium. Zakłady Zbożowo - Młynarskie w Piotrkowie Trybunalskim Sp. z o.o.
  • Audyt systemów GMP, GHP, GLP, GAP przy produkcji jaj i pasz. Ocena możliwości wdrożenia systemów HACCP. Gospodarstwo Sulfidowo.
  • Konsultacje w zakresie przebudowy piekarni - P. P. H. K. Zieliński S.J. - Żuromin.
  • Wdrożenie GMP, GHP, HACCP, oraz szkolenia personelu w zakresie GMP, GHP i HACCP. Konsultacje w zakresie przebudowy hal produkcyjnych i szatni - Zakład Mięsny Auto DEMS, Mrągowo.
  • Wdrożenie GMP, GHP, HACCP, QACP, opracowanie założeń przebudowy części socjalnej, szkolenie personelu w zakresie zarządzania jakością. LINK Catering. Poznań.
  • Konsultacje i szkolenie kierownictwa w zakresie zarządzania jakością. Konsultacje w zakresie przebudowy hal produkcyjnych. Konsultacje w zakresie dokumentacji. KUKUMIS, Zakroczym.
  • Konsultacje w zakresie GMP, GHP, HACCP, opracowanie założeń do projektu przebudowy części socjalnej i hal produkcji majonezów i ciast. SPPH "Kętrzyn", Kętrzyn.
  • Przeprowadzenie szkolenia dla pracowników i kierownictwa firmy WILD Polska w zakresie GMP, GHP, HACCP, QACP, ISO 9000. Mrągowo.
  • Szkolenia dla pracowników firmy CID LINES w zakresie GMP, GHP, HACCP, QACP, ISO 9001, TQM. Poznań.
  • Konsultacje w zakresie zarządzania jakością, Zakład Mięsny - Piotr Wieczorek. Olsztyn.
  • Audyty jakościowe poddostawców w zakresie GMP, GHP, GLP, HACCP dla ZENTIS Polska Sp. z o.o., Siedlce, Polska.
  • Szkolenia w zakresie HACCP i oprogramowania do analizy HACCP - Społem Kielce.

...............

Audytor w jednostkach certyfikujących

od 2011
SGS Polska – audytor i wykładowca w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności

2006 – 2011
DET NORSKE VERITAS POLAND – audytor i wykładowca w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościi

2005 – 2006
Lloyd's Register Quality Assurance (Poland) – audytor i wykładowca w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności

2003 – 2005
SGS Polska – audytor i wykładowca w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności

...............

Kontrakty i współpraca długoterminowa

od 2012
QEX Sp. z o.o. – Prezes Zarządu

od 2011
Polska Izba Mleka – wykładowca w zakresie:

  • zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (GMP, GHP, HACCP, ISO 22000)
  • zarządzania laboratorium (ISO 17025)

2008 – 2012
BOMI S.A. – dyrektor Pionu Zarządzania Jakością i Produkcją odpowiedzialny za:

  • zarządzanie pionem
  • zarządzanie procesowe
  • zarządzanie dokumentacją
  • zarządzanie jakością
  • zarządzanie reklamacjami
  • QPI i analizy statystyczne
  • zarządzanie badaniami laboratoryjnymi
  • zarządzanie bezpieczeństwem żywności (GMP, GHP, HACCP) w 3 zakładach, 65 sklepach i 8 magazynach
  • nadzór nad kontrolerami jakości warzyw i owoców
  • technologię i rozwój produktów (w 3 piekarniach, firmie napojowej, zakładzie rozbioru)
  • zarządzanie zakładami, planowanie i kontrola budżetu, negocjacje handlowe z dostawcami i odbiorcami, zarządzanie personelem w zakładach produkcyjnych (3 piekarnie, firma napojowa, rozbiór drobiu, zakład produkcji wyrobów parafinowych, zakład produkcji płynów czyszczących )
  • nadzór nad badaniami produktów marki własnej
  • akceptacja produktów marki własnej
  • audyty dostawców marki własnej

VIII 2006 – I 2007
TUV SUD Polska (jednostka certyfikująca) – Dyrektor Działu Usług Dla Branży Spożywczej odpowiedzialny za projekty związane z technologią, chemią i analizą żywności

2006 – 2011
iDelfi Polska Sp. z o.o. (firma tworzącą oprogramowanie do dokumentacji systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności). Udziałowiec i założyciel odpowiedzialny za:

  • rozwój koncepcji oprogramowania
  • nadzór nad badaniami i rozwojem oprogramowania
  • badanie rynku
  • nadzór nad sprzedażą oprogramowania i negocjacjami handlowymi
  • konsultacje i szkolenia w zakresie GMP, GHP, HACCP, ISO 9001, ISO 22000, BRC, IFS

2006
Masterfoods (Slough, Wielka Brytania) – technolog mleczarski w dziale zakupów odpowiedzialny za:

  • audytowanie i ocenę dostawców w Europie Zachodniej
  • koordynację badań surowców
  • wstępną akceptację dostawców

2005 – 2006
Lloyd's Register Quality Assurance (Poland) – Kierownik Działu Branży Spożywczej

  • tworzenie nowych produktów
  • audytor i wykładowca w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności

2000 – 2006
WILD Polska Sp. z o.o. oddział niemieckiej firmy specjalizującej się w produkcji dodatków do przemysłu mleczarskiego i napojowego (dwie fabryki, magazyn centralny). Quality Manager i przedstawiciel kierownictwa odpowiedzialny za:

  • wdrożenie i utrzymanie systemów zapewnienia i zarządzania jakością (GMP, GLP, HACCP, QACP, ISO 9001:2000, BRC, IFS)
  • badania laboratoryjne
  • audyty klientów
  • audyty dostawców
  • zarządzanie reklamacjami
  • doradztwo w zakresie technologii żywności
  • regularne szkolenia kierownictwa i pracowników, audyty GMP, GLP, HACCP, QACP, ISO 9001:2000, BRC, IFS, analizę statystyczną

2003 – 2005
LEWIATAN Holding – (klient WILD Polska) odpowiedzialny za:

  • opracowanie standardu oceny producentów marki własnej (PLAS)
  • audyty producentów marki własnej
  • szkolenie kupców marki własnej w zakresie audytowania i negocjacji
  • opracowanie dokumentacji HACCP dla sklepów (1650 sklepów)
  • nadzór nad dokumentacją HACCP sklepów (1650 sklepów)

1999 – 2000
CID LINES Polska Sp. z o.o. - przedstawiciel handlowy, konsultant, odpowiedzialny za:

  • sprzedaż preparatów myjących i dezynfekujących
  • doradztwo w zakresie mycia, dezynfekcji i higieny produkcji
  • doradztwo w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością, szkolenia pracowników firmy CID LINES
  • szkolenia klientów firmy

1997 – 2000
QAS Limited (St. Albans, Wielka Brytania) – Przedstawiciel firmy na terenie Polski i krajów bałtyckich w zakresie sprzedaży oprogramowania do HACCP - odpowiedzialny za:

  • sprzedaż oprogramowania QSA HACCP, QSA Specification
  • szkolenia klientów
  • pomoc techniczną

...............

Wykłady i współpraca z uczelniami wyższymi i jednostkami badawczymi

  • MOVIDA, Wykład z zakresu audytowania i oceny producentów opakowań, Konferencja: ETYKIETOWANIE I ZNAKOWANIE OPAKOWAŃ, Warszawa, 5-6 czerwca 2012
  • MOVIDA, Wykład z zakresu audytowania i oceny producentów opakowań, Konferencja: ETYKIETOWANIE I ZNAKOWANIE OPAKOWAŃ, Warszawa, 7-8 grudnia 2011
  • Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Kraków. Wykłady z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności porwadzone w trakcie kursów organizowanych przez PTTŻ.
  • Wydział Nauk o Żywności. Wykłady z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności w trakcie studiów podyplomowych „Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym”
  • UWM Olsztyn, Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, Katedra Higieny Produktów Zwierzęcych. Wykłady z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności w trakcie kursów organizowanych w katedrze.
  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu, Łomża. Wykłady z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności.
  • Uniwersytet w Kairze (Giza), Egipt. Wkłady z zakresu GMP, GHP, HACCP, w gastronomii. Prezentacja autorskiej metody "Catering HACCP Algorithmic Method".
  • V Szkoła Fermentacji. Kiekrz. Wykłady z zakresu GMP w przemyśle browarniczym.
  • IV Szkoła Fermentacji, Duszniki Zdrój. Wykłady z zakresu marketingowych aspektów wprowadzania systemów jakości
  • Akademia Rolniczo -Techniczna, Olsztyn. Wykład z zakresu analizy HACCP i QACP - Kurs organoleptyczny

...............

Projekty naukowe

  • Marek R. Zadernowski, Anna Zadernowska, Paweł Walęcik, Małgorzata Białłowicz. Metody audytowania zagrożeń bioterorystycznych w przemyśle spożywczym. Olsztyn/Warszawa 2007/2009.
  • Ekspert w programie Leonardo Da Vinci, SECUPROD: Bezpieczeństwo żywności śledzenie drogi produktu, Numer Projektu 2002F02BPPP-118033L0041, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn 2002.
  • Zadernowski M. R., A. Babuchowski; Catering HACCP Algorithmic Method, UWM, Olsztyn, 2001.
  • Zadernowski M.R., Verbeke W. Verhé R. Babuchowski A.; Meat Traceability Critical Control Point Analysis in the Polish Pork Chain - Ghent University, Belgia, 1999/2000.